Vägen till Dolina – Podrum Bacinas historia

Podrum Bacina – Bacinas vinkällare – ligger i byn Bacina, som i sin tur ligger i hjärtat av Serbien, i den region som kallas Sumadija. Just där, i en underbar dal omgiven av Serbiens högsta berg Kopaonik, Jastrebac, Rtanj och Juhor, har min släkt haft vinodlingar så länge någon kan minnas. Bergen, och den vackra slingrande floden Morava, ger dalen ett klimat som på de mjuka kullarna runt byn lämpar sig speciellt för vinrankor.

Hårda snöiga vintrar då temperaturen kan sjunka ner till minus femton grader, förvandlas till en lång utdragen vår som garanterar en ostörd blomning på rankorna. Därefter tar den ändlösa sommaren vid. Då kan temperaturen under dagarna ligga på sköna trettio grader, och allt levande drar sig in i skuggorna tills den befriande sköna kvällssvalkan väcker allt slumrande till liv igen.

Från generation till generation

Här har generationer i min släkt slitit med hackor och knivar, plockat för hand de runda druvorna, skrattat och gråtit och firat den rika skörden. Farmor var en krutgumma, vacker och fantastisk, som under många år drev gården. Morfar och morbror tog vid och morfar fortsatte ända upp till 95 års ålder, när synen sviktade. Eftersom han först gick bort efter att ha upplevt sitt 101 år är alla i byn fast övertygade om att hans höga ålder kom av vinet och det passionerade arbetet.

Alla i byn har levt av glöd och äkta kärlek till druvorna, marken och de sluttningar vingården drar stor nytta av när vårfrosten envist hänger kvar.

Vingården har vi numera planterat om, jag och mina goda vänner och affärskollegor. Vi har bestämt oss för att göra ett gott vin. – Där kvalitet aldrig skall förväxlas med kvantitet! Gamla vinstockar är uppdragna, marken är åter plöjd och nya sorter planterade, bland annat Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot, till det röda vin vi blandar till ett årgångsvin, lite av en Bordeaux-blandning. Jag hoppas detta skall upplevas väl avvägt av många vinälksare.

Naturen bär frukt

Klimatet och jordmånen sätter sin prägel på Bacinas viner. Druvorna skördas, krossas och jäser under perfekta väderförhållanden. Efter jäsningen, som sker, på rostfria tankar häller vi över vinet på ekfat, inköpta av en lokal tunnbindare som tillverkar faten av serbisk ek av utmärkt kvalitet.

I ett år vilar vinet på dessa fat, får sin fina ekton och mjuka karismatiska smak och som slutligen buteljeras till – DOLINA Barrique.

Vi har bestämt oss för att enbart producera årgångsviner. Den första årgången var 2008, ett år då de nya stockarna hade fått djupare rötter och dragit till sig mer av markens näring och frukt, ett år då vi kunde fira frukterna av hårt arbete och slit. Kalla det upplevelsen av en vision, en tradition, eller bara ett gott vin.

Här lever vi drömmarna

Vinbolaget Vingården Bacina AB har svenska rötter. Det var till Sverige min far flyttade för att arbeta – för ett år, som blev till två, som blev till ett liv. Men varje vinter återvände han till det milda klimatet i den mjuka dalen, drömde drömmarna som så många före honom. Både greker och romare har historiskt haft sina rekreationsplatser här.
Vinrankor har odlats i området så länge att vissa uppgifter vittnar om att Sumadija, som i folkmun kallas Serbiens fruktträdgård och inhyser vindistriktet Temnic, kan vara ett av Europas äldsta vinområden.

Vår vingård omfattar fem hektar och 22 000 vinstockar. Vårt mål är en flaska per stock, vilket regleras redan i beskärningsstadiet.

Elddopet blev vinmässan i Belgrad på Hotel Hyatt i december 2010, då vinet fick ett varmt mottagande.

Våra viner – Dolina Barrique och Bolina Rosé – har därefter rönt flera uppskattningar och vid vinmässan i Belgrad 2012 belönades Dolina Barrique2009 med en silvermedalj och Dolina Rosé med en brons-medalj i sina respektive klasser. Jag är oerhört glad och tacksam för att vi nu åter är på god väg att finna – “Den rätta vägen till Dolina” – genom vårt arbete och satsning på att återskapa Podrum Bacina som det en gång var och kan minnas av många vinälskare i Serbien. Jag hoppas också våra vinvänner i Sverige kommer att uppskatta vårt arbete.

Vinet finns nu att beställa i Systembolagets beställningssortiment. Det är vi glada för.

En passion, en idé

Bacinavino AB bildades i Helsingborg år 2004, av mig Aleksandar Milutinovic, Anders Karlsson, Göran Persson, Hans Björkdahl och Börje Nyberg. Därefter har Christer Svensson Anders Lyden thomas Edler Ivan Najic tillkommit som delägare. Vi har nyligen ändrat företagets namn till Vingården Bacina AB. Ur en passion har det idag fötts fram både rött vin och rosé. Efterhand som stockarna blir äldre och ger mer koncentrerad druvsaft är vår ambition att utöka sortimentet ytterligare.

Vi älskar vårt vin – men vi nöjer oss aldrig. För varje år ska det utmärkta bli bättre än så, karaktären utvecklas, den mjuka, runda smaken växa och lukten fylla sinnena med doften av den gamla, goda världen i Podrum Bacina. Vi har valt vår väg…

Till Dolina – till Serbiens dal!

Med varma vinhälsningar

Aleksandar “Alek” Milutinovic