Guld till Dolina!

När årets upplaga av världens största vintävling, AWC Vienna, avgjordes regnade priserna över Dolina.
Det blev Guld till Dolina XIX 2019! Dessutom blev det Silver för Dolina Rött 2018 och Silver för vårt naturvin Tre Får 2020. Dessutom Seal of Approval till vårt Rosé!
Vi är otroligt glada och nu ser vi fram emot att ännu fler upptäcker våra viner!
Länk till AWC Vienna: AWC VIENNA
 

Full pott för Dolina!

Vår Dolina Barrique XVIII som vi gör på druvan Cabernet Sauvignon kammade hem maxbetyget i Lokaltidningen Skåne som når 600 000 skånebor. Vi är så glada att allt fler upptäcker våra prisvinnande viner.

Lokaltidningen Skåne: Både fylligt och friskt från Balkan


“Man blir euforisk!” “Vilken syra!” “Jag är helt lyrisk!” , Vin och Vi-podden – avsnitt #62, 2021

“Man blir euforisk!” “Dra åt handbromsen vad bra!” “Satan i gatan!”  “Vilken kontroll!” “Vilken syra!” “Jag är helt lyrisk!”  

Vin och Vi-podden provade våra viner och det här var deras omdöme om Dolina Barrique Rött 2017. Sen gick provningen vidare till Dolina Barrique XXVII:  

“Om det andra var bra är det här löjligt!” “Jag älskar Serbien!” “Det är inte vanligt att vi blir så här lyriska men här går det till en ny nivå!“ 

Lyssna från 29,5 minuter! Vin och Vi-podden – avsnitt #62 

Vin och Vi-podden #62 Chocken från Serbien 


bloggaren och skribenten Elin Fagerberg, på instagram @ElinFagerberg, besökte oss – här är hennes artikel:

VINGÅRDEN BACINA – MITT BÄSTA SOMMARMINNE 2017

I somras besökte jag och min familj Serbien. Det var jätteroligt att upptäcka ett för mig rätt okänt land. En av utflykterna vi gjorde gick till Vingården Bacina, som drivs av Aleksandar “Alek” Milutinovics från Helsingborg. Och just den här dagen visade sig bli en av sommarens absolut bästa dagar.

Vi tog motorvägen upp från Nis till byn Bacina som ligger mitt i Serbien, mellan Nis och Belgrad. Bacina är en liten och otroligt pittoresk by omgiven av höga berg. Här bodde det tidigare runt 5000 personer, idag är bara 1200 kvar här. Ungdomarna flyttar för att studera. När Alek var runt 12 år flyttade han från Bacina till Helsingborg och där blev han kvar. Men när hans farmor gick bort i början av 00-talet får han ärva gård och mark där hans släkt i generationer har odlat vindruvor. Men marken var helt igenväxt av skog.

När Alek sitter och samtalar om marken med en god vän, givetvis över en flaska vin, kommer de på den galna idén att röja upp skogen och plantera vinrankor. Den nyss nämnda vinflaskan kan ha haft en litet finger med i spelet i den då ganska galna och naiva idén. Men bara några dagar senare gjorde de slag i saken och tillsammans med några andra delägare startade de upp en helt ny vingård. Efter väldigt mycket jobb planterades de första rankorna 2004.

När vi rullar in bilen in på gården i Bacina möts vi av ett gäng glada hundar, omhändertagna herrelösa och väldigt charmiga hundar ska det visa sig. Den här dagen är det varmt, över 35 grader och det känns som om värmen slår emot mig när jag kommer ut från bilens luftkonditionering. Alek och hans familj visar sig vara några av de trevligaste jag har träffat på länge. De var otroligt gästvänliga, roliga och engagerade.

Alek på Bacina

Efter en liten pratstund får vi hoppa upp på flaket på en bil och för att åka upp mot vinrankorna. Mitt hår flyger genom vinden när vi åker genom byn och jag upplever en underbar frihetskänsla. Väl uppe vid sluttningarna där vinrankorna finns står det ett bord där de som arbetar här brukar äta lunch. Det dukas upp fantastiska grönsaker (du vet sådana som smakar något), ost, hembakat bröd, olivolja och givetvis – vin. Väldigt gott sådant. Jag njuter av umgänget, maten, vinet och den fantastiska utsikten och stillheten. Det är helt tyst här uppe. Bara vi, vindruvorna och våra samtal ackompanjerade av min dotters sångröst.

 Här fick en dansa på bordet! 

  Jag besöker vingården Bacina

Någon timme senare åker vi tillbaka till gården och vinkällaren. Men på vägen ner i bilen hinner vi palla några plommon som hänger över bilen. Små, söta och varma av solen. När vi väl kommer tillbaka dröjer det inte länge innan jag hoppar ner i poolen för att svalka mig. Under tiden förbereds middagen i lerugnen på gården och när mörkret faller över Bacina stupar min dotter överlycklig i säng. Om någon hade haft en trevligare dag än jag, var det hon. Hon blev behandlad som en prinsessa hela dagen. Vi andra samlades runt ett bord ute för att äta en fantastisk middag med rustik serbisk bondmat, vin från gården och de där härliga samtalen igen.

Omogna vindruvor på klase hos Bacina  

Jag vill definitivt åka tillbaka hit igen. De arrangerar resor för nyfikna svenskar och en kan bland annat åka hit i skördeperiod för att vara med och plocka druvor. Jag skulle vilja ta med mig mina föräldrar till Bacina nästa gång.

Vingården Bacina producerar två olika viner, Dolina Bariqque och Doliná Rose. Jag gillade dem skarpt. Rosevinet blev favoriten, men det kan ju också bero på att det var så varmt. Snart kommer deras nya vita vin.

 

Kompisarnas hobby blev ett vin-nande koncept

2014-01-29

För tio år sedan ärvde Aleksandar Milutinovic en bit mark. Han och Anders Ulveman började tillverka vin för eget och bekantas bruk. I dag har hobbyprojektet växt till att vännernas vin säljs på Systembolaget och samtidigt har de fått fart på vinturismen i den serbiska byn Bacina.

Läs hela artiklen via länken.

Helsingborgs Dagblad: Kompisarnas hobby blev ett vin-vinande koncept


Låwa vinbloggs rapport från bolagsstämma
2012-10-20

– “Åsa och jag är lyckliga ägare av B-aktier i den serbiska vingården Bacina Vino. (se tidigare inlägg). Idag, lördag, var det dags för bolagsstämma. Det var många som mötte upp och det var spännande att höra rapporterna från styrelsen.” –

Så börjar Lars Peter Werners inlägg på sin intressanta vinblogg. Vill du läsa hela hans blogginlägg klicka på länken nedan.

http://lawasvinblogg.blogspot.se/2012/10/bacina-vino.html


Serbien Soul food – mat och dryck med själ

I mitten av maj månad 2012 arrangerades en serbisk afton under begreppet “Serbien Soul Food” på restaurang Jakthornet i Stockholm. Bakom arrangemanget stod den Serbiska ambassaden och dess turistbyrå. Ett digert prov på Serbiens alla kulinariska läckerheter serverades och givetvis fanns Dolina Barrique att dricka till dessa. Ett lyckat arrangemang som Eva Beit gjort ett inlägg om på sin blogg. Klicka på länken här för att komma till bloggen

http://nyfikenpaa.wordpress.com/2012/06/07/imponerande-serbisk-soul-food/


Slumpens skördar en succé

Klicka på denna länk för att läsa Göran Stenbergs artikel om Bacinavino och Dolina publicerad i Helsingborgs Dagblad lördag den 17 mars 2002.
http://hd.se/mat/2012/03/16/slumpens-skordar-en-succe/


Mer från Podrum Bacina – Dolina Rosé

I Helsingborgs Dagblad skriver Magnus Ericsson under rubriken “Uppkorkat” artiklar och recensioner om viner.  Klicka på länken för att läsa hans artikel om Dolina Rosé.
Publicerad i Helsingborgs Dagblad 10 september 2011.

http://hd.se/mat/uppkorkat/2011/09/10/mer-fran-podrum-bacina-dolina-rose/


Helsingborgare gör serbiskt vin

Läs Magnus Ericssons, vinskribent på Helsingborgs Dagblad, trevliga artikel om hur ett gäng vinälskare och kollegor startade vinodling i Serbien. Klicka på länken för att komma till artikeln.

http://hd.se/mat/uppkorkat/2011/08/08/helsingborgare-gor-serbiskt-vin/


En sommeliers bekännelser

Dragan Unic är sommelier som provar viner från världens alla hörn, “om det nu finns sådana på en glob”! Dragan har provat vårt Dolina och skrivit några artiklar om vårt vin på sin blogg. Klicka på länkarna nedan för att komma till bloggartiklarna.

http://unictaste.blogspot.se/2011/12/dolina-wine-from-serbia.html

http://unictaste.blogspot.se/2011/08/red-wine-from-serbia-crno-vino-iz.html


Börjes betraktelser

På sin hemsida www.mosslunda.com skriver Börje Nyberg, en av vinbolagets delägare, underbara skildringar från sina många resor till vingården Podrum Bacina i Serbien med flera platser. Börjes underbara berättarstil, med humor och finess som signum, får oss på gott humor och en längtan efter att själva göra en resa till vingården i Bacina. Klicka på länken nedan för att komma till Börjes betraktelser av sina resor. Börja med att läsa första resan “Vinresa 1 till Serbien” som gjordes år 2004. När du läst denna förstår du kanske bättre varför Aleksandar “Alek” Milutinovics visioner, drömmar och framtidstro på Podrum Bacina har kunnat bli verklighet.

Börjes betraktelser


Silvermedalj för Dolina Barrique 2009

23 – 26 februari 2012 var det dags för den stora turist- och vinmässan i Belgrad. totalt 53.000 besökare och Bacina Vino var givetvis på plats, en av 850 utställare.

Fram till för tre år sedan var detta enbart en turistmässa då man utökade med en vinmässa.

Detta gav bra resultat och vinavdelningen har vuxit för varje år därefter.

I år fanns drygt hundratalet vinutställare på plats.

Läs mer om mässan och hur Dolina mottogs av tävlingsjuryn genom att klicka på länken här

klicka här för att läsa hela artikeln