Ett år på vingården

Under februari månad påbörjas den mycket viktiga beskärningen och uppbindning av vinplantorna. Detta utförs av vana skickliga händer som ger varje enskild planta maximala förutsättningar att suga åt sig av dels näring från marken och dels så mycket solljus som möjligt. Beskärningen görs ganska stramt vilket ju medför att varje druva ska få så mycket fyllighet som möjligt och att det sen ska bli en kraftig must som vi därefter, under hösten efter skörd, ska vinifiera.

Under hela växtsäsongen tittar man till plantorna och man skär bort vildskott och skymande bladverk för att släppa fram solens strålar. Veckorna före skörd klipps mycket av druvorna bort och dessa låter man falla ner på marken, vilket i sin tur ger extra näring åt kommande skördar. Denna sena gallring medför att druvmusten av de kvarvarande druvorna blir extra kraftig, vilket medför ett ännu bättre och kraftigare vin som slutresultat. Eftersom vi aldrig har använt eller kommer att använda konstgödning är detta ett ypperligt sätt att ge plantorna en kick av näring.

Sen ligger årets vin och vilar på ståltank efter att ha lagrats på ekfat. Nästa procedur blir tappning på flaska varefter vinet tillåts ligga på flaska och vila i ytterligare en månad innan det distribueras ut till försäljning i Serbien och/eller i Sverige.

Under tiden ska etiketter beställas och tryckas, artikelnummer skall ändras på t.ex. Systembolaget. och marknadsföringen ska drivas vidare.