Allmänt

Dolina Vitt är det enda vitt vinet i Systembolagets beställningssortiment som produceras i Serbien. Vinet produceras på Bacina Vinos egen vingård, Podrum Bacina, i SV Serbien. Vingårdens produktion låg under många år nere för att år 2004 åter startas av några goda vänner och vinälskare från Helsingborg. Efter ett par års bearbetning av vinlägena produceras dels ett rött årgångsvin av bordauextyp samt ett rosévin och vitt vin, som uppskattas av många för sin kvalité och karaktär.

Produktionsområde

Dolina Vitt produceras på den egna vingården Podrum Bacina i den lilla byn Bacina i SV Serbien. Druvorna odlas på egna vinfält i områdena kring Bacina i vindistriktet Tri Morave, Temnic.

Tillverkning

Dolina Vitt tillverkas av en blandning av två vita druvsorter som plockas just för att kunna användas till ett gott vitt vin. Druvsorterna är Riesling och Tamjanika, noga fördelat 70/30. Man avstjälkar och krossar dom handplockade klasarna för att sedan låter man saften jäsa färsig utan skal.

Till skillnad mot de röda vinerna så jäser vita musten i en rostfri tank för sig själv utan skal. Jäsningen utförs i en relativt sval temperatur för att behålla vinets friskhet.

Dolina Vitt lagras aldrig i ek , utan buteljeras direkt efter jäsning och sina månader av vila.

Karaktär

Är ett frisch och fylligt vin som är blandat med Riesling 70% och Tamjanika 30%.

Serveringstemperatur 10°C.

Drusvorter

Riesling 70%, Tamjanika 30%

Alkoholhalt

14%

Systembolagets beställningssortiment 

Beställ Dolina Vitt