Dolina Barrique rött är Bacina Vinos årgångsvin och det enda röda vinet i Systembolagets beställningssortiment från Serbien. Detta vin produceras på den lilla vingården Podrum Bacina i SV Serbien. Vingårdens produktion låg under många år nere för att år 2004 åter startas av några goda vänner och vinälskare från Helsingborg. Efter ett par års bearbetning av vinlägena produceras nu ett rött vin av bordauextyp som uppskattas av många för sin kvalité och karaktär.

Produktionsområde

Dolina Barrique rött produceras på den egna vingården Podrum Bacina i den lilla byn Bacina i SV Serbien. Druvorna odlas på egna vinfält i områdena kring Bacina i vindistriktet Tre Morava. (Morava är namnet på den stora floden som flyter i närheten av Bacina, 2015 lades vindistrikten om i Serbien och vingården hamnade i den nya zonen kallad Tre Morava).

Karaktär

Dolina Barrique av årgång 2018 har en fin täthet och tydlig potential till lagring.

Doften är medelstor och druvtypisk med dominans av Cabernet sauvignon. Vinet har fina toner av fat och mogna mörka bär. Smaken är torr och fyllig med en trevlig druvighet, fina tanniner och med en viss eldighet i slutet.

Karaktären är tydligt Dolina stil och känns genast igen i sin sammansättning av aromer.

Druvsorter

Cabernet Sauvignon 100%

Alkoholhalt

15,0 %

Systembolagets beställningssortiment

Beställ Dolina Barrique XVIII